Heb jij wel eens na gedacht over de echte betekenis van woorden?
Die is groter dan je denkt!

En voordat je je afvraagt of dit een ‘taalles’ gaat worden en of dat wel bij je past, lees dan nog even verder.

Alles begint met aandacht en bewustzijn.
En vraag je dan eens af of er voor jou een verschil is tussen horen en luisteren, tussen praten en zeggen en tussen kijken en zien. Begin je al wat te vermoeden?

Als je geen hoorproblemen hebt, komen heel veel geluiden bij je binnen. Je hoort van alles en je hoort mensen spreken, of misschien wat tegen je zeggen. Maar luister je ook naar wat de ander écht te zeggen heeft?
Neem je daar alle tijd en aandacht voor? Begrijp je wat een ander zegt? Is de boodschap jou duidelijk? En weet je wat de ander echt bedoelt?
Dit is de basis voor goede communicatie en als je dit goed toepast, kun je heel veel problemen voorkomen.
En als je iets niet duidelijk is, vraag dan naar de achterliggende bedoeling. Dit maakt dat de ander zich écht ‘gehoord’ voelt, omdat jij écht luistert en dat jij de ander beter begrijpt omdat hij zijn boodschap voor jou nog duidelijker kan maken.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor praten en zeggen. Babbel je maar wat in een constante woordenstroom, of heb je wat te zeggen?
Heb je je woorden goed doordacht voordat je ze naar buiten brengt?
Doe je dit goed, dan bereik je met minder woorden een veel grotere impact!

En de uitdrukking: ‘Wat je zegt, ben je zelf’, zegt meer dan je wellicht beseft….
Erger je je wel eens aan iets bij een ander en zeg je daar dan wat over? Als je eerlijk bent, krijg je die irritatie omdat het iets is, wat ook bij je zelf speelt? Het is heel vaak een duidelijke spiegel!

Wil je dat mensen naar je kijken of wil je echt gezien worden? En hoe kijk je zelf? Zie je een ander staan met al zijn kwaliteiten? Of sta je erbij en kijk je ernaar hoe iemand misschien iets heel onhandigs doet? Kijk niet alleen verder dan je neus lang is, maar vooral ook dieper, bewuster.

 

Ga hier eens bewuster mee aan de gang en ervaar wat dit voor je doet. Zelfs als je je het alleen al bewust bent, doet het al wat met je!

Ik kan je nu al verklappen dat het je meer rust geeft, dat je een betere communicatie krijgt en dat het je uiteindelijk ook meer tijdwinst geeft.
Maar vooral – en dat is misschien wel het belangrijkste- je verhoogd hiermee ook je kwaliteit van leven en wie wil dit niet?

Ik hoor heel graag van je wat je persoonlijke ervaring is, als je hiermee aan de slag gaat en als je nog meer uitleg wilt; laat het me dan ook weten.

 

 

 

WAT JE ZEGT BEN JE ZELF !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.