Ooit krijgen we ermee te maken en wellicht is het bij jou al aan de orde (geweest); de menopauze. Dat is een lastige periode met veel lichamelijke ongemakken en ook mentaal vergt het de nodige aanpassingen. Deze periode heet niet voor niets de “overgang”.

Je kunt je volledig overweldigd voelen, omdat er van alles gebeurt waar je geen controle over hebt of er gebeuren dingen die een grotere impact hebben, dan je misschien had verwacht!

Daarnaast zijn je hormonen ook heel hard aan het werk om de veranderingen vorm te geven; kortom het vergt veel van je! Eén van die veranderingen is dat je bijnieren nu ook progesteron en oestrogeen gaan produceren.

Een andere taak van die bijnieren is het aanmaken van extra cortisol wanneer je langdurig onder stress staat.

En nu komt het; het zijn dus wéér die bijnieren die extra aan het werk moeten en dan ontstaat er zoals ze dat noemen “bijnieruitputting”. Dit is een serieus probleem dat ook niet altijd direct herkend wordt.

Wat je nu ziet dat stress en overgangsklachten elkaar beïnvloeden. Hoe meer stress je hebt, des te sterker worden je overgangsklachten!

Het is dus voor ons vrouwen extra zaak om te zorgen dat we zoveel mogelijk stressfactoren uit ons leven te bannen. Om daarnaast gezond te eten, een kwalitatief goede slaap te nemen en op een rustige manier te blijven beweging en dit alles in goed gezelschap!

Hoe je het verder aanpakt is natuurlijk heel persoonlijk en misschien heb je nog wat extra’s nodig. Het gaat er nu om dat je je bewust bent hoe sterk stress en overgang met elkaar verweven is!

 

 

Vrouwenpraatjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.