Bij het opruimen en reinigen waarmee veel mensen het nieuwe jaar mee beginnen, hoort -naar mijn mening- ook dat je je medicatie- en je supplementengebruik tegen het licht houdt en kijkt of die wel echt nodig zijn…
Zo heb ik zo’n 15 jaar geleden iemand -succesvol- behandeld voor een klacht. Wat ik altijd doe wanneer ik iemand voor het eerst zie, is kijken wat iemand aan medicatie en supplementen gebruikt.
Meneer in kwestie had een hele rol met medicatie van de apotheek gekregen, die hij dagelijks moest innemen en meneer had geen idee meer waar het allemaal voor was. (Een echte vorm van polyfarmacie.)
Het was voor mij een hele klus om de medicatie uit te zoeken en toen kreeg ik al het idee, dat er alleen maar medicatie wordt toegevoegd als er een nieuwe klacht ontstaat en er zelden een medicijn weer afgaat.
Dat vermoeden is in de loop der jaren sterk bevestigd. Vaak niet uit onwil, maar eerder uit gemakzucht, tijdgebrek en/of onoplettendheid. Daarnaast moet je niet vergeten dat medicijnen vallen onder de farmaceutische industrie en een industrie moet winst maken, anders heeft hij geen recht van bestaan.
(Wist je overigens dat de farmaceutische industrie is opgezet vanuit de olie-industrie door J.D. Rockefeller en dat hij zichzelf liet bijstaan door een top-homeopaat en zelf alleen homeopathische middelen gebruikte?)
Steeds meer mensen worden zich bewust van het (onnodig?) medicijngebruik.
Zo kreeg ik van de week van een collega coach de vraag of ik klanten van hem kon helpen met het stoppen van medicatie tegen depressies; de z.g. SSRI’s. Mijn antwoord in deze was; het begeleiden in de afbouw ervan kan ik zeker doen, maar het gaat altijd onder supervisie van de huisarts/ c.q. voorschrijver.
Het is een ingrijpende medicatie en niemand zit te wachten op een ‘Cold Turkey’ effect, of andere verschijnselen bij de afbouw ervan. Dus dit geldt ook wanneer je er zelf mee wilt stoppen!
Eind vorig jaar had ik een cliënt die wilde stoppen met maagzuurremmers (de z.g. protonpomremmers) die ze inmiddels al jaren slikte. Maagzuurremmers behoren sinds 2011 tot de top vijf van meest voorgeschreven medicijnen in Nederland. Het aantal mensen dat protonpompremmers (PPI’s) gebruikt, is tussen 2002 en 2015 bijna verdubbeld! Doordat er zoveel gebruikers zijn, komen ook bijwerkingen aan het licht, zoals o.a. een verhoogd risico op osteoporose, darminfecties, nierfalen en tekorten van vitamine B12 en magnesium. PPI’s blijken dus minder veilig dan men aanvankelijk dacht!
Inmiddels wordt het ook landelijk meer aandacht aan besteedt. Vit. C is een vitamine die in water wordt opgelost en het maakt niet uit als je er teveel van neemt, dat wordt toch uitgescheiden…, dacht men jarenlang. Toch blijkt dat een teveel aan Vit. C in het lichaam een onbalans veroorzaakt en dat daardoor ook zeker klachten kunnen ontstaan!
Dus ook hiervoor geldt; weet wat je doet en zorg altijd voor een juiste balans!
Dit zijn maar enkele voorbeelden van medicatie- en supplementengebruik; en dat laatste is inmiddels ook een hele “industrie” aan het worden…. Kijk wat je gebruikt en vraag je af of het allemaal nog nodig is en/of de dosering juist is.
Je kunt altijd even contact met mij opnemen om hierover te overleggen, maar uiteraard kan dit ook bij je huisarts en/of apotheek. Maar ga nooit op eigen houtje direct stoppen met (zware) medicatie!
Succes met het opschonen!