Nu heb ik geen idee of je een tuin en een tuinhaag hebt, maar als dat zo is, dan is het nu het beste moment om die te snoeien.

En dat heb ik dus nu ook gedaan. Met een handschaar, omdat ik hou van rust en stilte en van de geur van vers geknipte coniferen.
Daarnaast is het dan ook een flinke fysieke training en dat scheelt me een rondje sportschool!
En omdat ik niet op hoef te passen of ik snoeren doorzaag, kan ik me helemaal concentreren op het knippen én op de gedachten die bij mij binnenkomen.
Omdat ik zo fysiek bezig ben, maak het mijn hoofd leeg van alle tollende gedachten wat ik nog allemaal ‘moet’ of ‘zou kunnen’ en op zo ‘ploppen’ er ook spontaan allerlei nieuwe ideeën en plannen op.
Daarover later meer!

Tijdens of na het knippen, doe ik regelmatig een stapje terug en neem ik even afstand van de haag. En ik kijk met een kritische blik naar het resultaat. Vaak moet ik nog even wat bijknippen; iets kleins, maar dat nét even een mooier eindresultaat geeft.

En als het helemaal af is, ga ik bij zitten en geniet ik volop van het resultaat dat ik bereikt hebt. Trots en tevreden geef mijzelf een compliment!

Ondertussen snap je natuurlijk allang waar ik naar toe wil. Veel vaker dan we denken, geeft de natuur voorbeelden die we alleen maar hoeven te volgen. (Het leven is echt niet zo ingewikkeld; dat maken wij ervan) Maar in ons drukke leven, zien we dit niet altijd.

 

Wat is het doel van snoeien?

Je brengt orde aan, je snijdt weg wat overbodig is, je brengt licht op plaatsen die in het donker verstopt zijn en hierdoor creëer je een vaste, dichte “haag”, die sterker en voller is en zo een stevig fundament is voor nieuwe loten.

Daarnaast kun je je er helemaal je eigen vorm aan geven; gebruik je creativiteit ervoor.

Dit snoeien is een goede parallel om eens te kijken waar je staat in je eigen leven, in je privé situatie, in je relaties (ook die met jezelf!)
Maar ook voor je werk of je bedrijf is dit een goede spiegel.

Waar sta je?
Heb je allemaal wilde plannen die alle kanten uitgroeien en die los van de basis zijn komen te staan?
Zijn er teveel ongewenste activiteiten?
Moet je niet letterlijk en figuurlijk terug naar de roots, naar wat je eigenlijk van plan was?
Moet je niet flink gaan snoeien zodat je weer een stevige basis krijgt, met jezelf, met je omgeving en met je werk?

Ongetwijfeld is ‘the first cut the deepest’, maar ga aan de slag!
En troost je; als je verkeerd snoeit…; het groeit altijd weer aan en dan snoei je weer overnieuw. Door ervaring leer je!

Neem het besluit en begin nu met snoeien! En als je een snoeimaatje nodig hebt op mentaal gebied, laat het me weten.

Snoei Hard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.