We kunnen nu echt de vraag gaan stellen: ‘Is er in Nederland sprake van een smartphone verslaving?’

Misschien, maar dat het erger gaat worden, ligt voor de hand.

In de VS is er al sprake van een echte verslaving aan alle digitale media en apparaten en slachtoffers hiervan worden opgenomen in verslavingsklinieken.

En in Nederland zijn er fysiotherapeuten die veel meer nekklachten te behandelen krijgen, vanwege de ‘mobiele telefoonhouding’ (constant voorovergebogen).

Natuurlijk is een Smartphone handig. omdat je overal en altijd te bereiken bent.

Hij geeft je ook een bepaalde status, zeker wanneer je het nieuwste model hebt van een bepaald merk.
En hij geeft je ook een houding, wanneer je onzeker bent, bijvoorbeeld in gezelschap (vergelijk een glas alcohol of een sigaret).

Maar dit zijn ook precies de valkuilen van de Smartphone!

Onze digitale apparaten zijn bewust zo ontwikkeld dat ze bij elk bericht een piepje geven om het beloningssysteem van je hersenen te stimuleren, dit onder invloed van het hormoon dopamine.

Het maakt je blij als je mobiele telefoon piept; het blijkt dat mensen je nodig hebben; dat je gezien wordt en dat je belangrijk bent; hoe fijn is dat?

Maar bij jonge kinderen heeft dit óók een vervorming in de hersenen tot gevolg; alleen voor ‘beloningspiepjes’ komen ze nog in actie, omdat ze niet beter weten.

En de andere kant, dwingt hij je ook tot directe actie, ook al zou je dat op dat moment eigenlijk niet eens willen.

De vraag komt dan al gauw: ‘Ben je de baas over je telefoon?

Of bepaalt die jouw leven?’

‘Wordt het niet hoog tijd om je eigen leven terug te nemen?’

Inmiddels is het wel duidelijk dat dit Smartphones en de digitale media uiteindelijk precies hetzelfde effect hebben, als wanneer je verslaafd bent aan alcohol of drugs.

Er zijn digitale ontwikkelaars die hier aan meegewerkt hebben en nu spijt als haren op hun hoofd hebben en die hun eigen kinderen zelfs verbieden om hier constant mee te werken.
Want uiteindelijk kan het leiden tot depressies, onaangepast gedrag en eenzaamheid.

Daarnaast werken de sociale media, ook eenzaamheid in de hand. Hoeveel vrienden heb je op de sociale media, maar wie ken je echt? Met één klik ben je vervangbaar door iemand anders.
Verder is (bijna) alles op de sociale media positief en voel je je al snel een ‘loser’ als jij depressief bent en daar niet in mee kan gaan.
Met weer als gevolg: vergroting van eenzaamheid en depressie.

En bezig zijn op de sociale media kost ons tijd, heel veel tijd. Wist je dat we gemiddeld 2 jaar van ons leven op Facebook zitten? En dan heb ik het nog over een gemiddelde en niet over de diehards!

Van mij mag je uiteraard zelf uitmaken met wie je naar bed gaat, zolang het maar niet met je Smartphone is!

Waarom niet?

  • Behalve de piepjes, waar je wakker van kunt worden,
  • werkt het blauwe licht ook als een rode lap voor je ogen.
  • Tegen de avond, onder invloed van het donkerder worden, gaat je lichaam het slaaphormoon Melatonine aanmaken. Dat zorgt dat je in de “slaapmodus” komt. Daarom is het ook heel slecht om voordat je gaat slapen nog bezig te zijn met alles wat licht geeft. En daarnaast geef je je hersenen ook geen rust.
  • Goed slapen is echt noodzakelijk voor herstel van je lichaam; niet goed slapen werkt ziekten in de hand en kan je leven 2 jaar verkorten.
  • ’t Vreemde is, dat wanneer je je Smartphone mee naar de slaapkamer neemt, je eerder geneigd bent om op je Smartphone te kijken als je niet kunt slapen… Je kunt het vervolg zelf wel verzinnen.

 

Oplossingen die je kunt invoeren:

  • Een dag per week géén bereik voor anderen, in ieder geval zeker niet voor je werk!
  • Leg je Smartphone weg en besteed geen aandacht aan de sociale media.
  • Verwijder zoveel mogelijk App’s van je Smartphone.
  • Spreek met je omgeving af, dat je (bijv.) na 20.00 niet meer te bereiken bent.
  • Besteed de overgebleven tijd aan het gezin, aan familie, aan echte vrienden.
  • Leg je Smartphone ’s nachts in de woonkamer, de kelder, op zolder. Zodat je nooit de neiging krijgt om hem ’s nachts nog weer te pakken.

Geniet van de tijd en de onverdeelde aandacht die je nu over hebt; gefeliciteerd, je hebt Quality time gewonnen en een grote stap gemaakt richting stressreductie!

Smartphone, de nieuwe verslaving?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.