21 januari 2019 is het maandag en we hadden een supermaan en een bloedmaan vanmorgen én het is vandaag ook nog eens Blue Monday…., of te wel ‘depri-maandag’.

Volgens de psycholoog Cliff Arnall is dit de slechtste dag van het jaar, omdat relatief veel mensen dan neerslachtig zijn.
Dit komt omdat de goede voornemens die we namen met 1 januari, niet gelukt zijn.
De zon en de vakantie lijken ook nog heel ver weg en uiteraard is het weer die eerste dag van de werkweek!

Cliff Arnall had hier een wetenschappelijke formule op losgelaten, om zijn bewering kracht bij te zetten en of je er in gelooft of niet; er kómt een moment in het jaar, waarom je goede voornemens het onderspit delven.
Ik denk dat jij dat zelf ook herkent.

Waarom hebben veel mensen hier last van?

  • Vaak omdat je je doelen te vaag hebt omschreven en er geen strakke planning aan hebt verbonden.
  • Of omdat je in één keer veel te veel wilt bereiken en het veranderen van vastgeroeste patronen gaat veel beter in kleine stapjes.
  • Of omdat je het helemaal in je eentje moet doen en dan moet je wel erg sterk in je schoenen staan. Dus het is ook altijd goed om het samen met iemand anders te doen, een buddy te vinden, of het hoog van de daken te schreeuwen tegen al je vrienden.
  • Maar ook, omdat je nieuwe voornemen of doel helemaal niet bij je past…. En ook al gooi je er ál je energie in, het lukt je niet -of maar gedeeltelijk- om succes te behalen. Je blijft het telkens maar opnieuw proberen en je duwt door, vaak ten koste van jezelf of je omgeving en ook dán lukt het nog niet!

Wilskracht is nodig als je iets wilt veranderen of iets nieuws wilt, absoluut, energie en doorzettingsvermogen ook en graag nog een portie geluk…….
Maar dan blijft de vraag; ‘past het wel bij je?’ En vooral; ‘wordt je hier gelukkig van?

Ik kan je verzekeren dat wanneer een stoere bouwvakker met versleten knieën de wens heeft om balletdanser te worden, het een hele kluif zal worden….. En afgezien van het fysieke gedeelte, je bouw, spelen er natuurlijk ook je mentale capaciteiten mee.

Sta eens stil bij jezelf en ontdek wat je echt wilt en besluit vervolgens welke mogelijkheden en kansen je hebt om je plan te laten slagen.

Kom je daar niet achter, dan wil ik je daar graag bij helpen. Als je vervolgens goed weet wat je wilt en wat jouw eigen kwaliteiten zijn om dat in praktijk te brengen, voorkom je frustratie, eindeloos geploeter en ben je op een plezierige en snellere wijze, daar waar je moet zijn. En dat zou best ergens anders kunnen zijn dan je verwachtte….

Naar de maan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.