Is iedereen gelijk?Bij veel organisatie-en adviesbureaus wordt gebruik gemaakt van een systeem om de mensen in verschillende karakterstructuren in te delen. Hiervoor heeft elke organisatie vaak zijn eigen testsysteem, maar uiteindelijk komen die op hetzelfde neer. De meest gebruikelijke indeling is dan die in de introverte en de extraverte mens, met daarbinnen nog 2 variaties, zodat we aan 4 verschillende karakterstructuren komen. Hoe origineel elke indeling ook lijkt; de basis stamt al uit de tijd van de oude Grieken (o.a. Empedocles, Hippocrates en Galenus) en is nog steeds zeer bruikbaar! Het doel is in ieder geval om iemand optimaal te laten functioneren in zijn/haar privé- en werkend leven.

De valkuil kan echter zijn, dat deze indeling stigmatiserend werkt. Maar dat is juist helemaal niet nodig, omdat in feite alle karakterstructuren in ieder mens aanwezig zijn, alleen 1 of 2 komen duidelijk(er) naar voren. Het is mogelijk om de minder ontwikkelde structuren te stimuleren, maar echt helemaal van karakter veranderen lukt natuurlijk niet.

Prachtig toch om 4 verschillende karakterstructuren in een (werk)team te hebben, zodat ze elkaar kunnen aanvullen en zo tot het beste eindresultaat kunnen komen!

Zelf werk ik al ruim 15 jaar met deze “ indeling” en voor mij is het inmiddels een basisuitgangspunt geworden voor mijn coaching. Willen jullie hier meer over weten of misschien zelf een simpele test doen, neem dan contact met mij op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.