De afgelopen week sprak ik een ZZP ‘er en hij maakte deze opmerking;

“ Ik word steeds beter in datgene wat niet bij me past en dat put me uit”.

 Ik schrok daar behoorlijk van, maar begreep het natuurlijk ook.

Zeker als (beginnende) ZZP’er word je haast wel gedwongen om zoveel mogelijk zelf te doen, om kosten te besparen, ook al is dat niet je “core business”.

Vrijwel onmiddellijk daarna kwamen bij mij de vragen boven als:

  1. Is dit waar?
  2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je wanneer je die gedachten hebt?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachten?

Een goede lezer herkent hierin vast de 4 vragen in van “The Work” van Byron Katie.                                                        Toen ik hem deze vragen stelde, begon hij te twijfelen en vooral vraag 4 (Wie zou je zijn zonder die gedachten) gaf hem duidelijk meer inzicht in zijn situatie en vooral een andere kijk erop.

Daarnaast ging hij ook over op een bewustere leefstijl en stelde hij duidelijke grenzen wat hij zelf moest doen en wat hij over liet aan anderen.

Het gevolg was dat hij energieker werd, zijn werk beter ging lopen en dat hij steeds meer klanten kreeg.            steeds beter(Waardoor hij ook weer meer van zijn bijkomende werk kon uitbesteden en zo in een opgaande spiraal kwam).

Maar soms moet je ook eerlijk zijn en de conclusie trekken dat bepaald werk/leven niet (meer) bij je past en moet je je bezinnen op heel iets anders. Afstand nemen, een andere omgeving, meer fysiek werk dan werken met je hoofd of een “sabbatical”, kan dan zorgen voor een heel nieuw inzicht. Hij besloot om zijn visie te wijzigen en dat gaf hem ruimte om met plezier door te gaan met zijn werk.

Ik doe het steeds beter?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.