Geen idee of dit een Eindejaars Vermoeidheidbestaand woord is, maar het is een feit dat veel mensen in deze periode heel moe zijn en aan de andere kant heel blij zijn dat er vrije dagen in de het verschiet liggen.

Vandaag nog even alle energie eruit persen om de laatste zaken te regelen en te zorgen dat je bureau leeg is. Morgen snel de laatste boodschappen doen en zorgen dat je het Kerstdiner op tijd voor elkaar krijgt en dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft.
Ondertussen probeer je zorgvuldig de klippen van familie-ergernissen te omzeilen, die juist met dit soort gelegenheden extra onder druk staan en tot spanningen kunnen leiden.

En dan heb je het plotseling helemaal gehad; je kunt geen stap meer zetten of je voelt een vreselijke hoofdpijn opzetten of de verkoudheid die al langer op de loer lag, breekt door. Nu geeft ook je lijf aan dat het meer dan genoeg is geweest….. en het beste wat je dan kunt doen is naar je lijf te luisteren! Door:

 • Voor jezelf te kiezen en je grenzen duidelijk aan te geven (anders blijven anderen die overschrijden)
 • Rust te nemen en te zorgen dat je voldoende slaapt
 • Gezond te eten
 • Delegeren en om assistentie vragen
 • In beweging te blijven, niet extreem, maar bijvoorbeeld buiten te wandelen met de hond (en als je geen hond hebt, is er altijd wel iemand in je omgeving die heel blij is, als jij dat een keer kan overnemen.)
 • Je eens goed af te vragen of dat wat je doet wel allemaal zo nodig en belangrijk is. (Uit verschillende onderzoeken en o.a. in het boek “The top five regrets of dying” van Bronnie Ware) blijkt dat iedereen spijt heeft aan het einde van het leven dat hij/zij te hard gewerkt heeft en geen oog heeft gehad voor andere dingen
 • Te zorgen voor voedende sociale contacten
 • Tijdig professionele hulp in te schakelen. In je eentje doormodderen maakt je niet gelukkiger en zorgt ervoor dat “de weg terug” een stuk langer is.

 

Toch hoop ik van harte dat dit allemaal niet op jou van toepassing is en dat je ontspannen en gezellige feestdagen zult hebben; dat wens ik je van harte toe!

Eindejaars Vermoeidheid

4 gedachten over “Eindejaars Vermoeidheid

 • 26 december 2019 om 23:44
  Permalink

  Ik herken dit ik doe rond deze perioden geen oog dicht. Heb een wrevelig gevoel om.mij heen vanaf janaurie gaat het weer beter maar voor die tijd slapeloos futloos vermoeidheid daar kamp ik dan mee.

  Beantwoorden
  • 9 januari 2020 om 16:42
   Permalink

   Dan hoop ik dat het nu dan weer beter gaat in januari en misschien helpen dit tips in dit artikel je ook.
   Veel succes, Luciano

   Beantwoorden
 • 17 december 2020 om 14:34
  Permalink

  Geldt ook fabrieks arbeiders.
  Niet alleen voor kantoor mensen
  Om het bureau leeg te krijgen.

  Beantwoorden
  • 17 december 2020 om 18:23
   Permalink

   Absoluut Peter, je hebt groot gelijk!
   En ik denk dat jij ook wat aan deze tips zal hebben, want die gelden voor iedereen.
   Als ik je hiermee verder kan helpen, neem dan even contact met mij op.
   Succes

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.