gezondere voedingDeze week hoorde ik de uitdrukking: “Food is made for industrial wealth and not for people’s wealth”  (Voedsel wordt gemaakt voor de winst van de industrie en niet voor de gezondheid van de mensheid.)

Steeds meer en in een steeds hoger tempo wordt voedsel industrieel vervaardigd. Het is begonnen met toevoegingen ‘‘in het belang van de mens” (bijvoorbeeld melkproducten met extra calcium) of om voedsel langer houdbaar te maken.
De laatste ontwikkeling hierin is het gebruik van een kunstmatige coating op bijvoorbeeld komkommers, avocado’s en appels, zodat ze langer goed blijven en niet in plastic verpakt hoeven te worden.

Als het goed is, staat er op zulke producten een sticker met de merknaam Apeel.
Er is nog niet helemaal bekend wat de gevolgen van het binnen krijgen van deze bescherming op de gezondheid zijn, maar de coating is er in ieder geval niet af te krijgen, door wassen of boenen van de groente. Je krijgt het gewoon binnen.

Gaan we zien wat er vanaf 1960 het resultaat was van het intensieve gebruik van de onkruidverdelger ‘Round-Up’ (glyfosaat)? Dat heeft o.a. geleid tot een grote toename van autisme bij jongeren en verschillende neurologische ziekten zoals Parkinson, dementie en Alzheimer.
En het verzwakte ook ons immuunsysteem, waardoor we meer kans kregen op chronische ontstekingen.

Een oplossing is, om in ieder geval deze opmars van kunstmatig voedsel te doorbreken en te kiezen voor gezonde voeding! Ook nu deze steeds schaarser en duurder wordt, want het is één van de eenvoudigste en belangrijkste manier om gezonder te worden en te blijven.
En uiteindelijk hoef je bij een gezonde, volwaardigere voeding ook minder supplementen en medicijnen te gebruiken, dus kun je daarop weer besparen….
Maar de grootste beloning is dat je je gewoon veel beter voelt!

Kijk of jezelf een moestuin kunt beginnen, of dat je iets uit de moestuin van anderen kan krijgen – misschien in ruil voor wat werkzaamheden in die tuin, wat ook voor jouw welzijn goed is-, of bij lokale boeren die biologisch producten kweken of op andere wijze.
Wees hierin creatief en inventief voor je eigen gezondheid.

Your health is the real wealth!
Mahatma Gandi

Echte rijkdom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.