Sta jij voor de keuze om een keuze te maken?

Omdat we tegenwoordig zo ontzettend veel mogelijkheden hebben, op werk en privé gebied, is het voor sommige mensen moeilijk om een keuze te maken en ontstaat er zoiets als keuzestress.

Op zich is dat niet zo’n probleem, maar de gevolgen kunnen zijn dat je slecht slaapt en dat het overdag ook behoorlijk afleidend is in wat je normaal doet. Ook kan het leiden tot sociaal isolement.

Je hebt malende – zich herhalende- gedachten; je staat nauwelijks meer open voor iets anders en je vraagt aan “iedereen” wat je moet doen.

Helaas weten zij niet wat JIJ zou moeten doen, omdat het jouw leven is! Maar ze kunnen je wel helpen om meer duidelijkheid te schetsen in jouw situatie.

Natuurlijk kan ik jou hierbij verder helpen, maar je kunt ook veel zelf! Enkele tips?

  1. Het belangrijkste is in ieder geval DAT je een keuze maakt; dat is echt het enige dat je uit deze rondtollende situatie haalt.
  2. Zorg dat je zo objectief mogelijk je voor en tegens op een rijtje hebt (dit helpt vooral bij mensen die structuur missen) en kijk wie je verder hierbij kan helpen.
  3. Voor diegene die echte “control freaks” zijn, is het juist beter om (dat) los te laten en meer spontaan te reageren.
  4. Als je helder krijgt wie je zelf bent en wat je keuzes echt zijn, vergroot dat ook je zelfvertrouwen.
  5. Neem rust, of doe totaal iets anders. Tijdens vakanties, bij ontspannen wandelingen of in gesprek met goede vrienden, “plopt” vaak spontaan de oplossing op. En die blijkt eigenlijk zo eenvoudig….
  6. Uit elke keuze ontstaat weer een nieuwe mogelijkheid die je weer perspectief biedt.
  7. En blijkt na enige tijd dat de keuze niet bij je past, dan maak je gewoon weer een nieuwe; want ook gemaakte keuzes zijn niet eeuwig!
  8. In ieder geval: “Go for it!”

Doen of niet?

 

 

 

Doen of niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.