Waarschijnlijk heb je er al van gehoord dat op 3 en 5 januari 2023 in de Europese Unie wetten zijn goedgekeurd die bepalen dat per 24 januari 2023 insecten toegevoegd mogen worden aan voedsel voor menselijke consumptie.
(voor diervoeding is dit al langer toegestaan.)
Voedselproducenten kunnen vanaf deze datum gedeeltelijk ontvet poeder, verkregen uit insecten, verwerken in allerlei soorten voedsel, zoals o.a. (meergranen) brood, soepstengels pizza, pasta, crackers, koekjes, soepen, salades, verwerkte aardappelproducten en chocoladeproducten.
Hoewel insecten zeer voedzaam zijn en eventueel als vleesvervanger en als alternatieve bron van eiwitten ingezet kunnen worden, is er nog te weinig over bekend.
Deels omdat er een bedrijf uit Vietnam het exclusieve recht heeft om poeder gemaakt uit huiskrekels, te verwerking in ons voedsel voor een termijn van vijf jaar en de wetenschappelijke onderzoeken van dit bedrijf (Cricket One) niet openbaar zijn.
Daarom weten we ook niet of deze insecten, die massaal in ‘fabrieken’ gekweekt worden, genetisch gemanipuleerd zijn (of niet) en waarmee zij zélf gevoed worden.
Tevens bevatten insecten de stof chitine, waarop niet ieders spijsverteringsstelsel is ingericht.
Als je allergisch bent voor schaal-, schelp- en weekdieren, dan is de kans groot dat je hier ook slecht op reageert.
Ook kan het zijn dat mensen een allergische reactie krijgen door hetgeen wat insecten hebben gegeten; bevat het voedsel van insecten gluten, dan kan het zijn dat er bij iemand met een glutenallergie een allergische reactie optreedt zodra hij of zij die insecten eet.
Chitine is ook een polysacharide, die ook weer extra suikers aan je voedsel toevoegt.
En wat doe je als je vegetarisch of veganistisch bent?
Als laatste wordt er niet verplicht om duidelijk op het product te zetten dát er insecten aan toegevoegd zijn.
Wél is er een verplichting om bij de ingrediënten van het product de Latijnse namen van de verschillende insecten te vermelden.
En dan kun je deze namen onder andere tegenkomen:
* acheta domesticus = huiskrekel
* gryllodes sigillatus = bandkrekel
* locusta migratoria = treksprinkhaan
* tenebrio molitor = meelworm
* alphitobius diaperinus = hele en gemalen larven van de Buffalo-kever (kleine meelworm)
(Overigens worden de dactylopius coccus -de cactusluis-, of E-nummer 120-, al langer gebruikt om een rode kleur te geven aan o.a. in roze koeken, aardbeienvla en “Fristi”)
Wat mij betreft moet er meer transparantie komen in welke producten wat verwerkt is; welke bedrijven hier vergunningen voor hebben en wat de wetenschappelijke onderbouwing is van de toepassing hiervan.
Verder moet er een ruime keuze blijven van producten die insectenvrij zijn en moeten supermarkten ook helder naar hun consumenten communiceren wanneer zij de ‘insectenproducten’ verkopen in hun winkels. ‘Voorlopig nog niet’, is onvoldoende.
Natuurlijk maakt iedereen hierin zijn/haar eigen keuze; en welke keuze jij ook maakt, wees je in ieder geval hiervan bewust!
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het direct betrekken van producten bij de producent (dus uit de eigen tuin, of van ‘de boer’); vers en zo min mogelijk bewerkt!