Een langdurig stressniveau is al vervelend genoeg, maar wat gebeurt er eigenlijk als je geen acht slaat op “de vage klachten”, je vermoeidheid, je lusteloosheid en jezelf letterlijk en figuurlijk forceert om door te gaan? Wat gebeurt er binnen in je lijf, wat niet direct zo erg zichtbaar is?

Als je stressniveau continue hoog blijft (als bijv. je hartritme ook hoog blijft gedurende de nacht), dan krijgt je lichaam ook geen tijd om te herstellen en dit zorgt dan weer voor een versnelde veroudering. (Hoe oud wil jij -op een gezonde manier- worden?) Ook raken je hormonen verstoord en volgen er allerlei ongewilde processen; zoals onder meer depressiviteit, slechter slapen en insulinegevoeligheid. Het kan ook een “buikje” veroorzaken en dat leidt weer tot plaatselijk vetweefsel en ontstekingsziekten.

Daarnaast heb je in je lijf ook een subtiel evenwicht van je zuurtegraad. (Ph niveau). Door langdurige stress in combinatie met een slechte voeding raakt dit systeem verstoord en maakt het tot een goede voedingsbodem van kanker. En de gevolgen van een hoge bloeddruk en een verhoogde hartslag zijn een aantasting van je vatenstelsel in je lichaam. Hiermee leg je dan ook een basis voor hart en vaatziekten….

Wist je trouwens:

  • dat stress bij vrouwen een negatiever en ingrijpender effect heeft, dan bij mannen?
  • en, heel vervelend, de gevolgen van stress worden bij vrouwen ook minder snel herkend.
  • dat vijf procent van de werkenden een burn out heeft en dat 13 procent daar tegen aan hangt?
  • dat hier wel medicijnen voor zijn, maar dat die meestal de gevolgen onderdrukken en niet de oorzaak aanpakken, zodat je jezelf eigenlijk nog verder uitholt en/of veroordeeld bent tot een zeer langdurig gebruik hiervan of er zelfs “verslaafd” aan raakt?
  • en wat denk je van deze; overdag veel cafeïne nemen om alert te zijn en ’s avonds aan de slaappillen om “af te kicken”?
  • dat ook door verveling of onvoldoende waardering stress kan ontstaan?

Kortom, de (vage) klachten t.g.v. stress moet je echt serieus nemen! En dat doen de meeste mensen na een burn out dan ook. Eén keer een grote waarschuwing is meer dan genoeg geweest! Maar is het niet verstandiger om voordat je een burn out krijgt, aan de bel te trekken? (Want de weg terug naar herstel kan langdurig zijn en ontwrichtend werken voor je omgeving.)

Wil je weten wat je kunt doen om dit te voorkomen? Download dan mijn E book 20 tips voor stressreductie op de pagina “gratis”.

Can stress kill you ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.