Deze week is de week van de werkstress.
Ik snap nooit waarom ze het alléén over werkstress hebben en niet ook over school- en thuisstress.
Want uit eindelijk zijn de klachten en de oplossingen precies hetzelfde.
Maar het meest vreemde vind ik dat ze het niet de week van de ontspanning of de rust noemen, omdat ik zeker weet dat we daar veel méér behoefte aan hebben!
We staan en zetten (onszelf) steeds meer onder druk.
Want we moeten en willen zoveel en dat tegenwoordig ook nog op elk moment van de dag of nacht en zelfs tijdens de vakantie.
Echte rustperioden zijn er haast niet meer.
Hoe zit dat bij jou?
Ben je je bewust van je eigen stressniveau?
En het feit dat de gevolgen van stress niet alleen lastig, ongezond en onprettig zijn?
Maar ook dat het je levensduur en –kwaliteit kan verkorten? En je in eerste instantie ook vatbaarder maakt voor ziektes, zoals griep en verkoudheid?
En als je dit wél weet – je hebt bijvoorbeeld mijn Energiehandboek gelezen-, welke verandering heb je dan al toegepast in je leven? Ook op dit gebied geldt: DOEN!
Zelf wil ik graag aan bijdrage aan het verminderen van stressklachten. Daarom krijg je bij bestelling van mijn Energiehandboek alléén deze week (van 12 tot 19 november) het tweede cadeau. Je kent vast wel iemand in je omgeving die je ook blij kunt maken met het boek. (En de feestdagen komen er sneller aan dan je denkt!)
Maar natuurlijk heb ik ook nog wat ontspanningstips voor je:
- Ga zorgvuldiger en efficiënter met je tijd om; vaak ben je zo’n 20 % van de tijd bezig met datgene wat er toe doet en de rest aan ‘denken dat je het druk hebt’, of nutteloze dingen.
- Uitstellen en opschuiven van zaken kost veel meer energie, dan (ook de minder leuke) zaken meteen aan te pakken.
- Focus je niet alleen op wat je moet doen, maar sta ook regelmatig stil bij wat je al gedaan en bereikt hebt. Schrijf dit bijvoorbeeld ’s avonds op, dit zorgt er ook voor dat je minder gaat ‘malen’ wanneer je wilt slapen.
- Maak ’s morgens een lijstje van wat je nog wilt doen vandaag, inclusief taken waar je veel energie van krijgt! Zo krijg je inzicht in de dingen die je leuk vindt en neem je ongemakkelijke klussen makkelijker mee.
- Regelmatig kort pauzeren, houdt je scherper en fitter door de dag heen.
- Maak je doelen reëel en zet ook lege ruimtes vast in je agenda.
- Volg een opleiding! Dit lijkt veel tijd te kosten, maar zorgt er óók voor dat je je blijft ontwikkelen, het leven weer uitdagender en interessanter wordt en je dagelijkse dingen gaan daardoor ook moeiteloser.
- Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit.
- Een ‘powernap’ tussen de middag doet wonderen.
- Hard werken=hard ontspannen (en dat laatste vergeten we vaak!)
- Luister niet alleen naar je lichaam, maar handel ook naar de behoefte ervan. ( De pijntjes en ongemakken die je ervaart, hebben echt betekenis)
- Voor elke keer dat je het woord moet(en) gebruikt, stop je een euro in de vakantiepot en je vervangt moet(en) door graag wil(len). Zo schiet je lekker op met sparen!
- Lachen ontspant en werkt gunstig op andere lichamelijke processen.
- Let goed op je intuïtie en ander signalen.
- Wees in harmonie met jezelf en je omgeving.