Eerder benoemde ik al wat je zélf voor je gezondheid kunt doen en dat dat eigenlijk heel simpel is!
En omdat er meer weerstand komt tegen de (on)nodige bijwerkingen van reguliere medicatie, en/of dat die moeilijker verkrijgbaar is, kreeg ik veel vragen over hoe je kruiden in kunt zetten.

Wat ik nu het meeste in mijn praktijk zie, zijn mensen met vermoeidheidsklachten in welke vorm dan ook en nu we de donkere periode weer ingaan, leek het mij goed om een aantal echte energiebommetjes te benoemen.

Hierbij een lijstje van 10 beste kruidenkrachtpatsers:

1.      Een echte inheemse topper is de Brandnetel. De voorjaarscheuten kunnen fijngesnipperd als groente worden gegeten en je kunt ze het gehele jaar ook als thee drinken.
De brandnetel is rijk aan ijzer, kalk en kiezel en heeft helpt bij veel klachten o.a. bij reumatiek. Let op; voor het branden van de bladeren (over de jeukende plekken vegen met bladeren van de weegbree of hondsdraf verminderen het brandende gevoel) en de wortel niet gebruiken bij zwangerschap

2.      De Ginseng is weliswaar niet van hier, maar de werking ervan is er niet minder op! Het is een prima kruid tegen vermoeidheid en voor het verbeteren van mentale en fysieke prestaties. Daarnaast werkt het weerstandsverhogend en ontstekingsremmend. Er zijn verschillende soorten; de Panax Ginseng (ofwel de Koreaanse Ginseng), de Siberische (of Russische) Ginseng en de Panax Quinquefolius (ofwel de Amerikaanse Ginseng). Alle drie hebben ze een iets andere werking en ze zijn ook specifiek voor verschillende menstypen geschikt. Vraag na welke het beste bij jou past!
Let op; niet gebruiken tijdens een acute ziekte of bij hoge bloeddruk en het kan de werking van andere medicijnen beïnvloeden.

3.      De Berk heeft een stimulerende werking, brengt alles in beweging, zuivert en maakt alles weer buigzaam en soepel. Is ook prima geschikt bij een (voorjaars) reinigingskuur, bij nierklachten en reumatiek.

4.      Stinkende gouwe heeft zelf een krachtige levensenergie en werkt onder andere ook regulerend en ontkrampend en is daardoor ook goed tegen stress en depressie. Let op; niet geschikt voor kinderen.

5.      De Gezegende Distel is een plant die de reputatie heeft om ‘alles te kunnen genezen’ de plant geeft veel energie en heeft daarnaast ook nog eens antibacteriële eigenschappen.

6.      Zoethout werkt behalve verwarmend en ontgiftend, ook energieversterkend.
Het is ook een goed kruid bij maagzweren en bronchitis.
Let op; niet gebruiken bij zwangerschap, hoge bloeddruk en diabetes.

7.      Kalmoes werkt o.a. tegen algehele vermoeidheid, spierontspannend, bloeddrukverlagend en als natuurlijk antibioticum.
Let op; het is niet geschikt voor zwangere vrouwen

8.      Rozenwortel of rhodiola  zorgt voor meer energie op het gebied van fysieke en mentale stress en het verbetert je uithoudings-vermogen. Daarnaast verbetert het je hersenfuncties en vermindert je klachten van een burn-out. Let op; het kan een interactie geven met sommige medicijnen.

9.      Ginkgo Biloba verbetert de bloedsomloop door een verhoogde opname van stikstof en zuurstof, zodat  onze cellen meer energie krijgen.
Daarnaast is het ook een topper voor de versterking van het geheugen.
Let op; het kan een interactie geven met sommige medicijnen.

10.   De Zwarte Spar (Picea Mariana) werkt opwekkend omdat het de bijnier stimuleert, dus prima tegen futloosheid, mentale uitputting en (langdurige) stress.
Vaak is alleen de geur (van een etherische olie) al voldoende om deze reactie te krijgen. Het werkt ook ontstekingsremmend en tegen pijn.

De kruiden kun je gebruiken als kruid, als supplement, als thee, of als geurolie, maar kruiden zijn niet altijd ‘onschuldig’. Neem kruiden van een goede kwaliteit, vraag advies en lees de bijsluiters.
Wanneer je bloedverdunners gebruikt pas dan extra goed op!
Kruidengeneeskunde is tenslotte een vak apart!

Bonustip:
En als je er met de kruiden niet uitkomt, zijn er ook veel kristallen die energie geven!
Kwarts is daar één van, maar kijk welke precies bij jou past.

Heb een mooie zoektocht in de natuur!

10 beste kruidenkrachtpatsers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.